Vinkkejä parempaan maisemakuvaukseen

Minulta kysytään usein neuvoja, kuten ”mitenkä ottaa parempi valokuva esimerkiksi omasta mökkirannasta” tai  ”kuinka saada kesäiset kuvat näyttämään enemmän sellaiselta kuin ne kuvaushetkellä tuntuivat”. Hyvän valokuvan voi ottaa ihan vaikkapa pelkällä kännykkäkameralla, siihen ei vaadita todellakaan järjestelmäkameraa tai ammattitason kalustoa. Liian usein kuulenkin harhaluuloa, että en minä tällä kameralla hyviä kuvia voi saada. Väärin, light is everything, equipment is nothing. On aivan sama millä vehkeellä otat valokuvia, tärkeämpää on se että osaat käyttää laitetta hyvin ja tiedät miten se toimii. Tutki, tutustu, kokeile, äläkä pelkää epäonnistua.

”Hyvän valokuvan voi ottaa pelkällä kännykkäkameralla”

Yksi hyvin tärkeä asia kuvan onnistumiseen mielestäni on näkemys. Näkemys on iso termi, mutta tarkoitan sillä tässä tapauksessa ennakkoajatusta lopputuloksesta. Mieti asiaa hiukan ennekuin otat valokuvan, että mitä haluat kuvassa näkyvän ja mikä on kuvan pääkohde. Kohde voi sijaita kaukana tai lähellä, mutta hyvästä maisemakuvasta sen löytää lähes pokkeuksetta. Kohde voi olla esimerkiksi soutuvene rannan suojassa tai kivi pellon laidassa. Usein kuva jossa ei ole varsinaista kuvauskohdetta näyttää varsin kaksiulotteiselta ja ehkä jopa ositain tylsältä.

maisemakuvaus

Valo metsän takaa

Valo on myös äärimmäisen tärkeä asia. Omasta mielestäni paras kuvausaika on aikainen aamu tai loppuilta. Näinä hetkinä valo on parhaimmillaan ja usein kesän upeimmat hetket ovatkin juuri silloin kun muut ovat nukkumassa. Varsinkin keskipäivällä valo on liian jyrkkä ja varjot näyttävät kuvissa umpimustilta. Siis, toisinsanoen herää aikaisin ja valvo myöhään!

Mene kyykkyyn, kiipeä saunan katolle tai konttaa nurmikolla

Kolmas asia jota kannattaa ajatella, on kuvakulma. Usein kuvat otetaan normaalilta seisomakorkeudelta ja tämän kaavan rikkominen saa kuviin aivan uudenlaista eloa. Mene kyykkyyn, kiipeä saunan katolle tai konttaa nurmikolla. Pääasia että teet joitakin asioita totutusta poikkeavalla tavalla.

IMG_35831

Pääsääntönä voi myös sanoa , että yhden loistavan kuvan saamiseksi pitää ottaa satoja ”ei niin loistavia”, eli räpsikää paljon ja vielä lisää. Ja tosiaan, lopuksi niille joilta löytyy se järkkäri. Pitäkää kamera mukana missä kuljettekin ja ennenkaikkea luovuus ei synny kameran ollessa automaatti-tilassa. Valitkaa se M-tila eli menoksi.

Muistakaa – Suomalaiset maisemat ovat maailman komeimpia! Vehreitä niittyjä, lumisia tuntureita ja suojaisia mökkirantoja, joita kelpaa tulla katsomaan kauempaakin.

Hyvää kuvauskesää – Terho

Posted in Uncategorized, Valokuvaus and tagged , , .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.